La cultura maia arriba a l'Hotel Claris

Barcelona, 28 de setembre 2016 - El museu de l’Hotel Claris, 5*GL, de Derby Hotels Collection, acull la mostra Els Maies i l’esplendor d’Amèrica, formada per més de cinquanta obres inèdites i una nodridaselecció de les creacions més representatives de les civilitzacionsprecolombines.

Totes les peces de la civilització maia recollides en aquesta exposició formen part de la col·lecció privada de la FundacióArqueològica Clos i han estatescollides pel seu president, Jordi Clos.

Jordi Clos és una personalitat reconeguda per la seva destacada activitat de col·leccionista, estudiós imecenes de l’art, i en especial per la fundació i tutela del Museu Egipci de Barcelona, les sevesexcavacionsarqueològiques i l’Escola d’Egiptòloga.

Jordi Clos, un hoteler apassionat pel món de l’art

Cadascun dels hotels de Derby Hotels Collection aporta algunelement diferenciador, perquè el seu fundador considera que la identitat és l’essènciade tot. Els espais dels diversos establiments tenen una temàtica concreta, fet que els converteix en petits museus.Jordi Clos ha creat sempre espais únics i originals, unint art, luxe i cultura. Cada hotel té una identitatpròpia en funció de la seva història, emplaçament i singularitat del seu edifici, i acull una col•lecció d’art única, fet que les converteix en petits museus d’incalculable valor artístic. En els seus hotels trobemobres d’art egipci, africà, grec, budista, de culturesprecolombines,mosaicsromans, gravats de l’època de Napoleó, Art Decó o pintura moderna icontemporània.

Un viatge per la cultura maia sense moure’s de l’Hotel Claris

Aquesta mostraconstitueixun viatge apassionant que ens permetdescobrirelsorígens de la civilització maia. El trajecte començapels encensersdecorats amb el rostre del déu del foc, l’aroma del qualformava partdel’aliment dels déus, passant per les destrals, utilitzades amb el jou i les palmes en el tradicional joc de la pilota.

Entre elsobjectes maies figuren també diverses joiesfabricadesenjade, el color de las plantes i, especialment, del blat en creixement.

Una de les peces més significatives de l’exposició és una màscaraolmeca, la més antiga de la col#lecció, que correspon al Període Preclàssic Mitjà(300-600 A.C.). El visitant també podrà contemplar diversos recipients ceràmics maies, que constitueixen una de les produccions més aconseguides del món antic. Van ser utilitzades com a vaixella de taula, aixovar funerari o obsequisdiplomàtics. Criden l’atenció els seus elements decoratius com els texts jeroglífics, elsmotius geomètrics, elsanimals, elsdéus i els éssers humans realitzant una amplia gama d’activitats, especialmentvinculades a cerimòniesreligioses o escenes de palau.

El museu de l’Hotel Claris tambéacullpeces d’altres culturesprecolombines de Mesoamèrica i l’Àrea Central, representades per obres teotihuacanes (una entranyable nina articulada), mexicans/asteques (estàtua en pedravolcànica de la deessa Chicomecóatl, “set serps”), representacions humanes en ceràmica de les variadescultures de l’Occident de Mèxic (un personatge ancià, un geperut o les figures de xaman conegudes com “cornuts Zacateques”) i les típiquesestàtues de guerrers amb caps-trofeu dels pobles de Costa Rica, que van viure l’impacte que va suposar l’arribada dels espanyols a América.

L’àrea andina està representada en aquesta exposicióa través dels estilitzats recipients ceràmics de la cultura nazca, una urna funerària tlamalmeque, un encenser manteño o el xaman abillat i proveït dels diferents objectes utilitzats durant les seves activitats rituals.

Gots maies cilíndrics i plats

La ceràmica maia figura entre les produccions més aconseguides del món antic, des del punt de vista tècnic iestètic. Aquestes peces s’utilitzaven com a vaixella de taula, aixovar funerari o obsequis diplomàtics.
Els elements decoratius més destacats són els textos jeroglífics, motiusgeomètrics, animals, déus iéssers humans realitzant diverses activitats, vinculades bàsicament a cerimòniesreligioses o escenes de palau.

Home assegut

Aquesta escultura podriatractar-se del déu del blat. És una obra de jade que se situa alPeríodePreclàssic Tardà (300 a.C.-200 d.C.).
Els objectes fabricats en jade s’utilitzaven com aofrenesvotives ifuneràries i també com a joies. El jade i altres pedres de color verd van ser molt valorades pels pobles de Mesoamèrica.

Plats

Aquesta peça de ceràmica maia se situa en el Període Clàssic Tardà (700-900 d.C.).

La cultura maia arriba a l’Hotel Claris

Nota de premsa